Mange for tidligt fødte børn har spiseproblemer på grund af det umodne mave-tarmsystem. De spiser som regel ofte, men lidt, og kan tit have store smerter i forbindelse med måltiderne. De bliver som regel hurtigt trætte under måltidet og falder i søvn.

Når de vågner efter en kort søvn, er de sultne igen og skal have mere mad. Tarmene får sjældent ro. Luft i tarmene kan gøre ondt. Men hvad så, når der er luft i tarmene hos et lille spædbarn, hvor tarmpassagen er smal. Det gør unægteligt ondt, som mange forældre sikket kan fortælle, når de ser, at deres baby døjer med mavekneb dag og nat. En af årsagerne til luft i tarmen kan være bakteriesammensætningen. Det kan spille en rolle, at der er rigeligt med de gavnlige bakterier. Lige fra den dag, vi bliver født, spiller disse gavnlige mikroorganismer i tarmene en vigtig rolle i fordøjelseskanalen.

Tarmen er helt steril, uden bakterier, inden vi bliver født. Hovedsagelig kommer bakterierne, når barnet passerer ud gennem fødselskanalen ved en almindelig fødsel. Og kort tid efter bliver den fyldt op med de gode bakterier. Bakterierne giver et stærkt immunforsvar mod maveinfektioner og opretter mange vigtige balancer i fordøjelsen. Børn, der er født ved kejsersnit, får ikke på samme måde bakterierne med det samme. Når et spædbarn får kolik, vendes der op og ned på familielivet, mens kolikken varer. Det kan være en hård belastning at stå med et spædbarn, der græder utrøsteligt. Men der er ting, man kan gøre. Bare det at gøre et eller andet, hjælper både barnet og forældrene.

Zoneterapi og for tidligt fødte børn

Når jeg arbejder med spædbørn og for tidligt fødte børn med fordøjelsesproblemer, er det næsten altid i tynd- og tyktarm. Det er der, jeg starter. De langsomme peristaltiske bevægelser (muskelbevægelser) i tarmene skal lige have et kærligt skub til at komme i gang. Behandlingen udløser stort set altid en meget fyldt ble, inden behandlingen er omme. Hvis behandlingen ikke viser sig at være tilstrækkelig, går jeg videre og arbejder mig igennem hele systemet. Det lille splinternye fordøjelsessystem hos for tidligt fødte børn er meget følsomt, og man arbejder blidt på områderne i ca. 25-30 minutter. Børnene elsker det, og i løbet af 2-5 gange er der i langt de fleste tilfælde store og mærkbare forbedringer – og mange gange er kramperne helt forsvundet.

Umodne lunger og infektioner

Hos for tidligt fødte børn er det ikke kun fordøjelsessystemet, der er umodent. Lunger med vejrtrækningsproblemer og et immunsystem, der i høj grad er modtageligt for infektioner. Jeg ser tit at disse børn allerede de første måneder bliver hårdt ramt af forkølelser og andre infektioner.
Det er hårdt og frustrerende, når man som forældre gang på gang på konstaterer, at spædbarnet igen er ramt af en ny infektion.

Med zoneterapi kan man på samme måde styrke og forbedre lungefunktionen, og styrke immunsystemet, så børnene nemmere kan modstå det rene paradis af mange nye bakterier og vira, der venter.

Kostens betydning

Jeg kombinerer ofte homøopati med zoneterapi, f.eks. i tilfælde hvor kolikken eller maveproblemerne ikke er overstået efter 3 behandlinger med zoneterapi. Der er forskellige muligheder, der kan afhjælpe problemerne. Mellemørebetændelse og væske i ørerne er andre områder, hvor homøopatien kombineret med zoneterapi kan have en meget positiv virkning. I de fleste tilfælde, jeg har erfaring med, har det været muligt for børnene at undgå at få lagt dræn.

Hvis børnene har gentagne forkølelser, mellemørebetændelser, lungebetændelser, osv., kan et overordnet middel bruges til at styrke immunforsvaret sammen med zoneterapi. Homøopati må gives til spædbørn fra fødslen – i reducerede doser selvfølgelig. Børn reagerer typisk hurtigere på homøopati end voksne. I forbindelse med allergier, eksemer og hudproblemer i det hele taget, har jeg altid en stor fokus på børnenes kost. Kosten spiller også en stor rolle f.eks. i forbindelse med snot og slim, især bestemte fødemidler, hvis barnet er overfølsom. Når der er snot og slim til stede, vil jeg altid anbefale, at man holder en pause med produkter lavet af komælk, da studier viser, at komælk er slimdannende. Der er heldigvis mange ørelæger, der er begyndt at informere om det samme. I perioden kan der i stedet for gives ris mælk med calcium eller kalktabletter.

Jeg har arbejdet som zoneterapeut siden 1996 og har haft mange for tidligt fødte spædbørn igennem mine hænder. Mit råd til forældre med disse børn er: Find jer en god zoneterapeut tæt på jer, som har specialiseret sig i at arbejde med spædbørn. I vil ikke fortryde det!

Lisbeth Hecksher, exam. Zoneterapeut, RAB

Specialiseret i fertilitet, graviditet, fødsler og spædbørn/børn. Er uddannet TKZ zoneterapeut i 1996 og har haft egen klinik lige siden i København. Deltager løbende i efteruddannelser inden for zoneterapi, biomedicin og ernæring til gravide og spædbørn, som gør det muligt at kombinere zoneterapi med klassisk homeøpati og kostvejledning både til gravide, spædbørn og ammende mødre. Holder ofte foredrag for mødregrupper med emner som kolik og overgangskost ved 4-6-månedersalderen og laver frivilligt arbejde i Ronald McDonald Huset ved Rigshospitalet.

Har erfaringer med at give zoneterapi på for tidligt fødte under indlæggelsen, ofte helt indtil udskrivelsen, hvor forældrene har bedt om behandling og har tidligere lavet et kort projekt med zoneterapi på for tidligt fødte på en neonatalafdeling med gode resultater. Læs mere på www.lisbethhecksher.dk

RAB (Registreret Alternativ Behandler) er en beskyttet titel. For at blive RAB-godkendt, skal terapeuten være medlem af en forening, som er godkendt af Sundhedsstyrelsen som registreringsansvarlig for det pågældende behandlingsområde. Desuden skal terapeuten opfylde en række krav til grunduddannelse, fortløbende efteruddannelse, regler for god klinisk praksis mv. Reglerne kan læses i lov nr. 351 af 19. maj 2004 § 5, stk. 1.

For at finde en zoneterapeut i dit område, se praematur.dk under Til familien/Behandlingsmuligheder eller se FDZ Forenede Danske Zoneterapeuter på fdz.dk eller TKZ®foreningen Brancheforeningen for Zoneterapeuter på tkz.dk

Medlemmer af Sygeforsikringen Danmark får automatisk tilskud til zoneterapi, hvis terapeuten er RAB (Registreret Alternativ Behandler). Nogle private sygeforsikringer dækker helt eller delvist behandlingen. Sygesikringen Danmark godkender behandlinger, når der er en ”lægelig stillet diagnose”. Der gives tilskud fem gange på et år. Taksterne kan læses på deres hjemmeside på www.sygeforsikring.dk